کافه‌تدریس

خلاصه نویسی به روش نموداری چگونه است؟

خلاصه نویسی به روش نموداری

خلاصه نویسی به روش نموداری

خلاصه نویسی به روش نموداری یکی از روش‌های مؤثر برای خلاصه‌نویسی انواع درس‌هاست. این تکنیک خلاصه برداری در کنار خلاصه نویسی به روش هاروارد ازجمله روش های مرسوم است. این روش درواقع یک سبک مطالعه است که کمک می‌کند به‌صورت فعال مطالعه کنید و بیشترین یادگیری را داشته باشید. در این مطلب به‌صورت مفصل این تکنیک مطالعه را که به خلاصه نویسی به روش نمودار درختی هم معروف است توضیح داده‌ایم.

خلاصه نویسی یعنی چه؟

به‌صورت کلی، خلاصه نویسی، خلاصه برداری، تلخیص و غیره روشی در مطالعه است که طی آن شما سرفصل‌ها و نکات مهم را طبقه‌بندی می‌کنید و به‌صورت موجز و منظم و شخصی‌سازی‌شده در می‌آورید.

همان‌طور که گفتیم، خلاصه‌نویسی یک سبک مطالعه است و اتفاقاً قدمت فراوانی هم دارد. شاید برای‌تان جالب باشد که این روش بر صنعت چاپ کتاب هم تأثیر گذاشته است. مخصوصاً در گذشته و حتی با وجود نفیس‌بودن و گران‌بودن و کمیاب‌بودن کاغذ، برای هر صفحه‌ی کتاب حاشیه‌ی سفید زیادی می‌گذاشتند؛ کاربرد این حاشیه هم صرفاً خلاصه‌نویسی بوده است و البته به آن «تحشیه» می‌گفتند. شاید برای‌تان خنده‌دار باشد، اما اغلب همین حاشیه‌نویسی‌ها و به‌عبارتی خلاصه‌نویسی‌های بسیار شخصی جمع‌آوری و تبدیل به کتابی مجزا می‌شد و گاهی همین اتفاق دوباره تکرار می‌شد.

این روند شکل مطالعه‌ی فرد را به‌صورت فعال درمی‌آورد و بیشترین یادگیری را در پی داشت. نکته مهم اینجاست که امروزه کمتر کتابی را پیدا می‌کنیم که حاشیه‌ی سفید زیادی داشته باشد؛ دلیل اصلی آن هم این است که افراد کمتر خلاصه‌نویسی می‌کنند!

فواید خلاصه‌نویسی چیست؟

تا اینجا گفتیم که خلاصه‌نویسی با ایجاد زمینه برای مطالعه فعال بیشترین یادگیری را به همراه می‌آورد. حالا بیایید به‌صورت کوتاه نگاهی به فواید خلاصه‌نویسی بیندازیم:

ویژگی‌های خلاصه‌نویسی اصولی چیست؟

پیش از این در مطلبی جداگانه نکات مهم خلاصه‌نویسی اصولی را توضیح داده‌ایم؛ همین‌طور گفته‌ایم که خلاصه‌نویسی حرفه‌ای چطور باید انجام شود. در اینجا به‌صورت تیتروار به خصوصیاتی اشاره می‌کنیم که هر خلاصه‌نویسی باید داشته باشد:

انواع خلاصه نویسی چیست؟

همان‌طور که گفتیم خلاصه نویسی به روش نموداری یا خلاصه نویسی به روش نمودار درختی یکی از روش‌های خلاصه‌نویسی است. با توجه به سنتی که خلاصه نویسی دارد، اصلاً بعید نیست که روش‌های مختلفی برای آن وجود داشته باشد. به‌صورت کلی سه روش برای خلاصه‌نویسی مرسوم است:

در این متن تمرکز ما بر روش سوم است، اما پیش از این خلاصه نویسی به روش هاروارد را برای‌تان به‌صورت مفصل توضیح داده‌ایم. برای مطالعه آن کافی است روی این لینک کلیک کنید:

خلاصه نویسی به روش هاروارد را یاد بگیرید

خلاصه نویسی به روش نموداری چگونه است؟

قبل از توضیح این روش باید بگوییم این روش کاملاً قابلیت شخصی‌سازی دارد. درواقع باید هم همین‌طور باشد و شما بتوانید خلاصه‌های شخصی بنویسید؛ قرار است فقط به کار خودتان بیاید. با این توضیح باید بگوییم آنچه در ادامه می‌آوریم اصولی کلی است. ابتدا اجزای خلاصه نویسی به روش نموداری را می‌آوریم، سپس نحوه انجام‌دادن آن را می‌گوییم و درنهایت اصولی استفاده از آن یا همان مرور خلاصه‌ها.

اجزای خلاصه نویسی به روش نمودار درختی

همان‌طور که در عنوان این بخش اشاره کرده‌ایم، شما قرار است از ساختاری شبیه به درخت استفاده کنید. با این اوصاف، اجزای خلاصه‌برداری شما به‌این شکل است:

مراحل خلاصه‌نویسی به روش نموداری

مراحل کلی خلاصه‌نویسی به روش نموداری را در اینجا آورده‌ایم، اما توصیه می‌کنیم که اولاً خلاصه‌نویسی را در زمان مناسب آن، یعنی در دور دوم مطالعه، انجام دهید و ثانیاً مطلب اشتباهات رایج خلاصه‌نویسی را مرور کنید. مراحل عملی خلاصه نویسی به روش نموداری از این قرار است:

مرور خلاصه نویسی به روش نموداری

کاربرد اصلی خلاصه‌نویسی‌ها مرور است. خلاصه‌نویسی‌ها قرار است مرور مطالب را برای شما راحت کند. نکته‌ی مهم این است که نباید پس از پایان خلاصه‌برداری آن را رها کنید و مدت‌ها بعد برای مرورکردن مطالب به سراغ آن بروید. ترتیب زمانی مرور خلاصه‌ها از این قرار است:

خلاصه‌نویسی نموداری را با ترسیم نقشه ذهنی کامل کنید

ترسیم نقشه ذهنی یا همان Mind Map یکی از فعالیت‌های روزانه در دوره‌ی آمادگی برای کنکور کارشناسی‌ارشد و دکتری است. برای آشنایی با این روش روی این لینک کلیک کنید:

نقشه ذهنی یا Mind Map چیست و چه کاربردی در مطالعه برای کنکور دارد؟

هفت‌خوان: مطالعه کن، نظر بده، جایزه بگیر!

هفت‌خوان مسابقه‌ی وبلاگی کافه‌تدریس است. شما با پاسخ به چند پرسش درباره‌ی مطلبی که همین حالا مطالعه کرده‌اید، فرصت شرکت در قرعه‌کشی جایزه نقدی و کلاس رایگان کافه‌تدریس را پیدا خواهید کرد.

جوایز هفت‌خوان

پرسش‌های مسابقه

برای شرکت در هفت‌خوان کافه‌تدریس در کامنت همین مطلب به این پرسش‌ها پاسخ دهید:

خروج از نسخه موبایل