کافه‌تدریس

مدیریت عملیات چیست و چه فعالیت‌هایی را در سازمان انجام می‌دهد؟

مدیریت عملیات

مدیریت عملیات یکی از ارکان اصلی در هر سازمانی است که با برنامه‌ریزی، سازماندهی، هدایت و کنترل فرایندهای تولید و ارائه خدمات سروکار دارد. این رشته، نه‌تنها در بهینه‌سازی کارایی سازمان‌ها نقش مهمی ایفا می‌کند، بر بهبود کیفیت و کاهش هزینه‌ها نیز مؤثر است. در این مقاله درس‌های مدیریت عملیات، اهمیت این رشته، مزایا و معایب آن را بررسی خواهیم کرد و مثال‌هایی کاربردی برای درک بهتر این مفاهیم می‌آوریم.

مدیریت عملیات چیست؟

مدیریت عملیات (Operations Management) برنامه‌ریزی، سازمان‌دهی و نظارت بر فرایندها را شامل است و برای سودآوری بالاتر بهبودهای لازم را اجرا می‌کند. این تغییرات در عملیات روزمره باید از هدف‌های استراتژیک شرکت پشتیبانی کند؛ بنابراین قبل از اجرای آن‌ها تجزیه‌وتحلیل و اندازه‌گیری عمیق فرایندهای فعلی انجام می‌شود.

تاریخچه مدیریت عملیات

مدت‌ها قبل مدیریت عملیات به‌عنوان مدیریت تولید شناخته می‌شد. درواقع مدیریت عملیات بخشی از دانش مدیریت تولید بود؛ زیرا هدف اصلی سازمان‌ها تولید کالا بود و کسب سود آن‌ها ازطریق فروش تولیدات انجام می‌گرفت. پس از گذشت مدتی، سازمان‌های خدمات‌محور بیشتر شدند و درنهایت انقلاب صنعتی رخ داد. این اتفاق بر سازمان‌ها و دانش به‌کاربرده‌شده در شرکت‌ها تأثیر زیادی گذاشت؛ درنتیجه این اتفاقات، کم‌کم مدیریت عملیات از مدیریت تولید جدا شد و یک حوزه مجزای دانش را به خود اختصاص داد.

دروس مدیریت عملیات

دروس مدیریت عملیات به‌گونه‌ای طراحی شده‌ است که دانشجویان را با جنبه‌های مختلف عملیات در سازمان‌ها آشنا کند. این دروس مباحث تئوری و عملی را شامل است که هر یک درک عمیقی از نحوه عملکرد و بهینه‌سازی فرایندها را ارائه می‌کنند. برخی از دروس کلیدی این رشته از این قرار است:

پیشنهاد می‌کنیم درباره گرایش مدیریت عملیات و زنجیره تأمین MBA هم مطالعه کنید.

اهمیت مدیریت عملیات

مدیریت عملیات از جنبه‌های مختلفی اهمیت دارد. در ادامه به برخی از مهم‌ترین آن‌ها اشاره کرده‌ایم:

کاربردهای مدیریت عملیات

این مدیریت کاربردهای زیادی برای سازمان‌ها به همراه دارد که در ادامه به برخی از مهم‌ترین آن‌ها اشاره کرده‌ایم.

افزایش هماهنگی در سازمان

همان‌طور که اشاره کردیم، سازمان‌دهی و نظارت دو مورد از فرایندهای داخلی مدیریت عملیات هستند. درنتیجه رخ‌دادن این دو عامل، هماهنگی و یکپارچگی میان واحدهای مختلف سازمان افزایش پیدا می‌کند؛ به‌همین دلیل، افزایش هماهنگی یکی از مزایای این نوع از مدیریت محسوب می‌شود.

کاهش هزینه‌های عملیاتی

سازمان‌هایی که از این روش مدیریت استفاده می‌کنند تلاش می‌کنند هر فعالیت را در محدوده بودجه خود به پایان برسانند و هزینه‌های جاری را تا حد امکان کاهش دهند. درنتیجه این اتفاقات، هزینه‌های عملیاتی سازمان کاهش چشم‌گیری پیدا می‌کنند.

از دیگر اقداماتی که در این روش مدیریت صورت می‌گیرد جایگزین‌کردن قطعات و ماشین‌آلات قدیمی و پرمصرف با تجهیزات بهینه‌تر است. در این روش، مدیران سازمان در تجهیزات جدیدتر اما به‌صرفه‌تر سرمایه‌گذاری می‌کنند و شاهد کاهش هزینه‌های عملیاتی مجموعه در بلندمدت می‌شوند.

بهبود استراتژی‌های سازمان

توسعه و بهبود استراتژی‌های سازمان یکی از اقدامات مهم در این نوع از مدیریت است. در این روش تغییرات متعدد و عمده‌ای در تمامی بخش‌های سازمان صورت می‌گیرد و هدف از تمام این تغییرات هم بهبود عملکرد و بهره‌وری تیم‌ها است.

بهبود محصولات و خدمات

یکی از اقداماتی که در این نوع از مدیریت صورت می‌گیرد کسب اطمینان از هماهنگی محصولات و خدمات سازمان با نیاز مشتری است؛ به‌همین دلیل، ممکن است تولیدات سازمان با تغییرات بزرگی مواجه شوند. طراحی مجدد محصولات یکی از اقداماتی است که در این حالت رخ می‌دهد.

ایجاد مزیت رقابتی

بهبود کیفیت تولیدات، شناسایی نیازهای مشتریان، کاهش هزینه‌های تولید و… درنهایت به بهبود بهره‌وری و افزایش سود سازمان می‌انجامند، اما توانایی رقابت با دیگر سازمان‌ها و رقبا هم اهمیت زیادی دارد.

سازمانی که محصولات بهتری تولید کند، توانایی رقابت با سایر سازمان‌ها در بازار را پیدا می‌کند و می‌تواند بخش بزرگی از بازار را از آن خود کند؛ به‌عبارت بهتر، تولید محصول بهتر به‌معنای جذب مشتریان بیشتر و در نهایت کسب سود بیشتر است.

مزایای رشته مدیریت عملیات

تحصیل در رشته مدیریت عملیات می‌تواند این مزیت‌ها را برای شما ایجاد کند:

معایب رشته مدیریت عملیات

بد نیست با معایب رشته مدیریت عملیات هم آشنا شویم. برخی از عیب‌های رشته مدیریت عملیات از این قرار است:

مثال‌های کاربردی

برای درک بهتر مفاهیم مطرح‌شده بیایید چند مثال عملی از کاربردهای مدیریت عملیات در صنایع مختلف را بررسی کنیم:

معرفی کتاب مدیریت عملیات

کتاب مدیریت عملیات نوشته امید امینی و ویراسته زهرا ابراهیمی‌مقدم است. این کتاب را انتشارات متخصصان منتشر کرده است.

بخشی از کتاب مدیریت عملیات

تعریف تولید

تولید یک فرایند ارزش‌افزوده است که در هر مرحله از پردازش، ارزش‌افزوده وجود خواهد داشت و درنهایت مفهوم تولید به فرایندی که منتج به ایجاد یک کالا یا خدمات می‌گردد اطلاق می‌شود. تولید به دو روش انجام می‌شود:

ساختار تولید

بخشی از یک سازمان که محصولات آن سازمان را تولید می‌کند، سیستم تولید نامیده می‌شود و به‌موجب آن منابع تعریف‌شده در ساختار (سیستم)، به‌شیوه‌ای کنترل‌شده ترکیب و تبدیل می‌شوند تا مطابق با خط‌مشی‌های ابلاغی مدیریت، ارزش افزوده ایجاد نماید.

نتیجه‌گیری

مدیریت عملیات یکی از کلیدی‌ترین رشته‌ها در مدیریت سازمان‌هاست که با بهینه‌سازی فرایندها، کاهش هزینه‌ها و افزایش کیفیت، بهبود کارایی و اثربخشی سازمان‌ها را به دنبال دارد. این رشته، با ارائه دروسی متنوع و کاربردی، دانشجویان را برای مواجهه با چالش‌های عملیاتی در صنایع مختلف آماده می‌کند. هرچند فشار کاری بالا و نیاز به مهارت‌های چندگانه از معایب این رشته به شمار می‌روند، فرصت‌های شغلی متنوع و حقوق مناسب، از مزایای عمده آن هستند.

با توجه به اهمیت روزافزون مدیریت عملیات در دنیای کسب‌وکار امروز تخصص در این حوزه می‌تواند آینده شغلی روشن و موفقی را برای علاقه‌مندان به همراه داشته باشد.

سازمان‌هایی که از مدیران عملیات کمک می‌گیرند با قدرت بیشتری به بازارهای جدید قدم می‌گذارند و تلاش می‌کنند با ایجاد مزایای رقابتی، مشتریان جدید جذب کنند؛ به‌عبارت بهتر، این سازمان‌ها می‌توانند در کنار کاهش هزینه‌های تولید، میزان فروش خود را افزایش دهند و درنتیجه، به سودی دوچندان دست پیدا کنند.

خروج از نسخه موبایل