کافه‌تدریس

مدیر منابع انسانی کیست و بازار کار مدیر منابع انسانی چطور است؟

مدیر منابع انسانی

مدیر منابع انسانی کیست و بازار کار آن چطور است

همیشه شنیده‌ایم که نیروی انسانی هر سازمانی اصلی‌ترین سرمایه آن سازمان محسوب می‌شوند و ارزش بالایی دارند. جایگاه مدیر منابع انسانی اهمیت زیادی دارد که با مسئولیت‌های زیادی هم همراه است. این بخش مسئولیت‌های متنوعی دارد که از جذب تا توسعه کارکنان و حفظ استعدادها، تنظیم حقوق و دستمزد تا مدیریت روابط کاری و بهبود فرهنگ‌سازمانی را دربرمی‌گیرد. در این مطلب بازار کار مدیر منابع انسانی و میزان حقوق دریافتی این شغل را بررسی خواهیم کرد؛ همچنین وظایف، مسئولیت‌ها و مهارت‌های موردنیاز برای تبدیل‌شدن به یک مدیر خوب در حوزه منابع انسانی را بررسی خواهیم کرد تا به درک کاملی از این شغل حساس و کلیدی برسید. اگر قصد فعالیت در این زمینه را دارید و می‌‌خواهید بدانید که بازار کار مدیر منابع انسانی در ایران چطور است، حتماً این مقاله را تا انتها دنبال کنید.

مدیر منابع انسانی کیست؟

مدیر منابع انسانی رهبر و راهنمای بخش منابع انسانی است و در سیاست‌گذاری و مدیریت بخش منابع انسانی نقش حیاتی دارد. مدیر منابع انسانی باید علاوه بر آنکه متناسب با نیازهای سازمان، کارکنان جدید جذب کند، مراقب کارکنان قبلی هم باشد. او با برنامه‌ریزی منابع انسانی تصمیم می‌گیرد که آیا نیاز به جذب نیروی کار جدید است یا خیر. اگر نیاز باشد، برنامه‌ریزی می‌کند چگونه نیروی کار جدید را جذب و استخدام کند. در رابطه با کارکنان موجود، او مسئول ارزیابی عملکردها، مدیریت حقوق و دستمزد، آموزش، انگیزه و برنامه‌های بهبود آنان است.

تمرکز اصلی مدیر منابع انسانی حول تقویت مهارت‌های کارکنان و تلاش برای همسویی یکپارچه با اهداف سازمان از طریق درک توانایی‌ها و استعدادهای آن‌ها است؛ برای مثال، آنان ممکن است بهره‌وری کارکنان را ارزیابی کنند و توصیه‌هایی را به مدیریت ارشد ارائه کنند تا سیاست‌های حقوق و مزایای شرکت را تقویت کنند. این کار می‌تواند انگیزه آنان را افزایش دهد؛ درنتیجه، عملکرد و کارایی کلی سازمان بهبود پیدا کند.

اهمیت جایگاه شغلی مدیر منابع انسانی در سازمان چیست؟

نیروی انسانی هر سازمان مهم‌ترین سرمایه آن سازمان است و اگر سازمان نتواند از این سرمایه ارزشمند نگهداری کند، با چالش‌های جدی روبه‌رو خواهد شد. اگر تیم منابع انسانی به‌درستی نتواند افراد موردنیاز سازمان را جذب کند یا بعد از جذب افراد به‌درستی در فرهنگ‌سازمانی قرار نگیرند یا اینکه احساس کنند به‌اندازه تلاشی که می‌کنند از حقوق و مزایای خوبی برخوردار نیستند، سازمان امکان رشد نخواهد داشت.

تصور کنید سیاست و خط‌مشی کلی تیم منابع انسانی را مدیر منبع انسانی آن سازمان تعیین می‌کند؛ به‌همین دلیل، یکی از اصلی‌ترین ارکان هر مجموعه‌ای مدیران منابع انسانی هستند. مدیران منابع انسانی باید به‌خوبی هدف‌های کسب‌وکار، نیازهای کسب‌وکار و قابلیت‌های افراد را بشناسند تا بهترین گزینه‌ها را انتخاب کنند.

تصور کنید کسب‌وکار شما به یک فروشنده خوب نیاز دارد، اما بعد از مدتی فرد استخدام‌شده احساس می‌کند حقوق خوبی دریافت نمی‌کند و توسط شرکت رقیب جذب می‌شود. این‌یک شکست بزرگ برای شما و کسب‌وکارتان خواهد بود. در بسیاری از موارد هزینه جذب و آموزش نیروی انسانی زیاد است و اگر بعد از آموزش فرد مدنظر سازمان را ترک کند، هزینه زیادی را متحمل شما خواهد کرد.
با توجه به همه این موارد مدیران انسانی جایگاه مهم و ویژه در سازمان دارند که باید به‌درستی انتخاب شوند و اگر قصد دارید در این جایگاه مهم فعالیت کنید، حتماً مهارت‌ها و چالش‌های این شغل حساس را بررسی کنید.

برای آشنایی با مدیر بازاریابی این مطلب را مطالعه کنید:

مدیر بازاریابی کیست و بازار کار مدیریت بازاریابی چگونه است؟

مهارت‌های موردنیاز مدیر منابع انسانی چیست؟

مدیر منابع انسانی با افراد مختلف کار می‌کند و به‌همین دلیل، بخش زیادی از توانایی‌هایی که باید داشته باشد، درزمینهٔ مهارت‌های نرم است، مهارت‌هایی مانند رهبری، تصمیم‌گیری یا موارد این‌چنینی.

در این قسمت مهم‌ترین توانایی‌ها و مهارت‌های موردنیاز برای مدیران منابع انسانی را بررسی می‌کنیم که این موارد از آگهی‌های استخدامی موجود استخراج شده است:

وظایف مدیر منابع انسانی چیست؟

مسئولیت و وظایف مدیران منابع انسانی طیف گسترده‌ای از کارها را شامل می‌شود که در ادامه برخی از مهم‌ترین وظایف این شغل را با توجه به آگهی‌های استخدامی داخلی و خارجی آورده‌ایم:

برای آشنایی با مدیر محصول این مطلب را مطالعه کنید:

مدیر محصول کیست و بازار کار مدیر محصول چطور است؟

فرصت‌های شغلی مدیر منابع انسانی در ایران چگونه است؟

پیش‌ازاین تصور بر این بود که فقط سازمان‌های بزرگ نیاز به تیم و مدیر منابع انسانی دارند و بازار کار این شغل خیلی جذاب نبود، اما امروز اکثر سازمان‌های کوچک و متوسط هم اهمیت بخش منابع انسانی را درک کرده‌اند و فرصت‌های شغلی مدیر منابع انسانی در ایران رشد زیادی کرده است.

احتمالاً با نگاهی به سایت‌های استخدامی، به تعداد قابل‌توجهی از آگهی‌های با عنوان مدیر منابع انسانی روبرو خواهید شد که البته در شهرها و کسب‌وکارهای بزرگ این آگهی‌ها بیشتر هستند. البته با توجه به‌ اندازه سازمان و حجم کاری که سازمان دارد، کیفیت آگهی‌های استخدامی هم متفاوت خواهد بود. احتمالاً سؤالی که مطرح می‌شود این است که مدیران منابع انسانی رقم دریافتی خوبی هم دارند؟

میزان حقوق مدیر منابع انسانی

میزان حقوق مدیر منابع انسانی با توجه به ابعاد سازمان، صنعتی که در آن فعالیت می‌کند و سابقه کاری شما می‌تواند رقم بسیار متغیری باشد. معمولاً اکثر آگهی‌های استخدامی در جایگاه مدیر رقم دریافتی را قابل‌مذاکره می‌دانند؛ به‌همین دلیل آگهی‌های زیادی با عنوان‌های توافقی دیده می‌شود.

افراد مختلف با این عنوان شغلی ممکن است بین ۳۰ میلیون تومان تا ۶۰ میلیون تومان درآمد داشته باشند. به‌طور میانگین، مدیران منابع انسانی باسابقه، رقمی بین ۳۰ تا ۴۰ میلیون تومان در ماه درآمد دارند. میزان حقوق این جایگاه شغلی در شهرستان‌ها کمتر از تهران است و این شغل در تهران بازار کار جذاب‌تری دارد. البته این رقم برای افراد با سابقه کاری خوب و سازمان‌های بزرگ است.

بازار کار مدیر منابع انسانی در خارج از ایران

بازار کار مدیران منابع انسانی در خارج از ایران هم جذابیت زیادی دارد. رقم دریافتی این شغل در امریکا، به‌طور میانگین، ۱۲۰ هزار دلار در سال است (منبع). البته برخی شرکت‌های بزرگ مانند گوگل یا اپل آگهی‌های با ارقام بالای ۲۰۰ هزار دلار در سال هم دارند، اما این میزان دریافتی صرفاً در شرکت‌های خیلی بزرگ و رهبر بازار دیده می‌شود.

در کشور کانادا هم مطابق انتظار رقم دریافتی مدیران منابع انسانی کمتر از آمریکا است؛ برای یک سال در این جایگاه شغلی، می‌توانید انتظار ۸۰ تا ۹۰ هزار دلار را داشته باشید، یعنی حدود ۱۲۰ هزار دلار کانادا. اگر در آگهی‌های استخدامی مدیر منابع انسانی کشورهای اروپایی مثل آلمان یا هلند کمی جست‌وجو کنید، مدیران منابع انسانی در این کشورها حدود ۶۰ تا ۷۰ هزار یورو در سال درآمد دارند.

فرصت‌های شغلی مدیر منابع انسانی چیست؟

نمونه‌های زیادی از فرصت‌های شغلی مدیر منابع انسانی در پلتفرم‌های کاریابی داخلی دیده می‌شود که البته با توجه به حوزه فعالیت و البته سطح فردی که نیاز دارند، رقم دریافتی متغیری را مشاهده خواهید کرد. در ادامه می‌توانید چند نمونه از فرصت‌های شغلی موجود را ببینید.

برای آشنایی با مدیر دیجیتال مارکتینگ این مطلب را مطالعه کنید:

مدیر دیجیتال مارکتینگ کیست و بازار کار مدیر دیجیتال مارکتینگ چطور است؟

جمع‌بندی شغل مدیر منابع انسانی و بازار کار مدیر منابع انسانی

مدیر منابع انسانی کسی است که مسئولیت مدیریت استراتژیک و عملیاتی ارتباطات انسانی در یک سازمان را بر عهده دارد. این شخص علاوه بر اداره تیم منابع انسانی، مسئولیت‌هایی ازجمله جذب و حفظ استعدادهای کاری، ارتقای فرهنگ سازمانی، مدیریت عملکرد و آموزش و توسعه کارکنان را بر عهده دارد.

اهمیت مدیر منابع انسانی برای یک سازمان بسیار بالاست؛ زیرا او نقش اساسی در تعیین و توسعه استراتژی‌ها و سیاست‌های منابع انسانی دارد که به توانمندی و عملکرد کارکنان و در نتیجه موفقیت سازمانی ارتباط دارد؛ همچنین او در ایجاد یک فضای کاری سالم و ارتقای رضایت و مشارکت کارکنان نقش بسیار مهمی دارد. با توجه به اینکه انسان‌ها منابع حیاتی سازمانی هستند، نقش مدیر منابع انسانی در تعادل و هماهنگی میان اهداف کسب و کار و نیازهای انسانی ضروری است تا سازمان بتواند به‌بهترین شکل ممکن عمل کند و رشد کند.

پرسش‌های متداول

مدیر منابع انسانی چه کار می‌کند؟

مدیریت منابع انسانی مسئولیت مدیریت امور مربوط به کارمندان یک سازمان را دارد، ازجمله جذب کارمندان جدید، مدیریت عملکرد، آموزش و توسعه، مدیریت مزایا و دستمزد و ارتباط با کارمندان.

 چه مهارت‌هایی برای این شغل ضروری است؟

مهارت‌های مدیریتی، توانایی در ارتباطات میان‌فردی، تفکر تحلیلی، دانش در قوانین کاری و توانایی مدیریت تغییرات از مهارت‌های مهم مدیر منابع انسانی است.

چه تحصیلاتی برای ورود به این حرفه لازم است؟

بیشتر مدیران منابع انسانی مدرک کارشناسی یا کارشناسی ارشد در رشته‌های مرتبط با منابع انسانی، مدیریت، مدیریت کسب‌وکار یا روانشناسی دارند.

چه مواردی می‌تواند یک فرد را به این شغل جذب کند؟

علاقه به کار با افراد، توانایی حل مسائل مربوط به کارکنان، ایجاد فضای کاری بهبودیافته و اهمیت‌دادن به توسعه فردی و سازمانی می‌تواند افراد را به این شغل جذب کند.

چه چیزی می‌تواند یکی از چالش‌های اصلی در این شغل باشد؟

مدیران منابع انسانی ممکن است با چالش‌هایی مانند مدیریت تنوع فرهنگی، حفظ تعادل بین نیازهای کارمندان و اهداف سازمانی و همچنین مدیریت تغییرات سازمانی روبه‌رو شوند.

خروج از نسخه موبایل