گرایش مدیریت استراتژی MBA یکی از گرایشهای رشتهی مدیریت کسب و کار است. این گرایش را میتوان حاصل بخشی از دانش نظری و تجربی بشر دانست که میخواهد به دو پرسش اساسی پاسخ دهد؛ پرسش اول این است که چرا برخی سازمانها از باقی موفقترند و پرسش دوم دربارهی چطورموفقشدن است. نوع سازمان یا شرکت هم در این گرایش مدیریت کسب و کار تفاوتی ندارد؛ موفقیت برای شرکتی خصوصی بهمعنای سودآوری پایدار است و درمورد سازمانهای دولتی یا سمنها (سازمانهای مردمنهاد) بهگونهای دیگر تعریف میشود. گرایش مدیریت استراتژی MBA هر دوی این موارد را پوشش میدهد.
در دپارتمان تخصصی مدیریت کسب و کار (MBA) برای آشنایی بیشتر با گرایش مدیریت استراتژی بهسراغ یکی از برجستهترین استادان رفتیم. دکتر مجتبی لشکربلوکی یکی از استادان شاخص دانشکدهی مدیریت و اقتصاد شریف است. برای صحبت دربارهی گرایش استراتژی MBA پای صحبت با او نشستیم. خلاصهی گپوگفت ما دربارهی گرایش مدیریت استراتژی MBA را در ادامه میخوانید.
گرایش استراتژی MBA چه زیرگرایشهایی دارد؟ آیندهی این گرایش را چطور ارزیابی میکنید؟
درمورد زیرگرایشها باید توجه کنیم که هر یک از دانشگاههای مختلف دنیا به موضوع و قسمت خاصی از دانش مدیریت استراتژی علاقهمندند. آنها در آن گرایش بهصورت تخصصی کار میکنند.
دانش مدیریت استراتژی شاخههای مختلفی دارد؛ زیرا میتواند با رشتههای مختلفی ترکیب شود؛ برای مثال، استراتژی بینالملل استراتژی فانکشنال استراتژی بازاریابی و استراتژی تکنولوژی و غیره را دربرمیگیرد؛ درواقع این شاخه ترکیب دانش مدیریت استراتژی و دانشهایی مانند بازرگانی و تکنولوژی و غیره است.
درمورد آیندهی کاری گرایش استراتژی MBA میتوان گفت کسی که در این گرایش تحصیل میکند هم میتواند بهعنوان مشاور فعالیت بکند، هم میتواند بهعنوان تحلیلگر مشغولبهکار شود. فارغالتحصیلان این رشته میتوانند در شرکتها و سازمانهای دولتی و نیز در شرکتهای خصوصی بهعنوان مشاور فعالیت کنند؛ فرقی هم نمیکند درون سازمان و شرکت کار کنند یا بیرون سازمان و شرکت باشند؛ این ویژگی دربارهی سازمانها و شرکتهای دولتی و خصوصی صادق است. سمتهایی هم که این دانشآموختگان در آن مشغولبهکار میشوند کارشناس طرح و برنامه و کارشناس استراتژی است. کسانی که در حوزهی مدیریت استراتژی کار میکنند این توانایی را دارند که در صورت داشتن دیگر قابلیتها بهعنوان مدیرعامل نیز نقشآفرین باشند.
اگر بخواهیم جمعبندی کنیم دانشآموختگان گرایش استراتژی MBA میتوانند مشاوران بیرونی سازمان باشند و در داخل سازمان هم در سمتهای کارشناسی و معاونت طرح و برنامه و دفاتر مدیریت استراتژی و مدیریت عملکرد و دفاتر برنامهریزی و بودجه فعالیت کنند.
شرحکار شغلی برای این گرایش چیست؟
فرض کنید شما در دفاتر طرح و برنامه مشغولبهکار هستید. کار شما کمک به سازمان برای شناسایی استراتژیها و همچنین تدوین و مکتوبکردن استراتژیها و درنهایت تبدیلشدن استراتژیها به برنامههای اجرایی و انجامدادن آنها درعمل خواهد بود.
اگر شما مشاور بیرونی سازمان باشید، میتوانید نقشهای متفاوتی ایفا کنید؛ هم بهعنوان تسهیلکننده، هم بهعنوان تأییدکنندهی استراتژی میتوانید فعالیت کنید.
در نقش مدیرعامل و هیئتمدیره نیز برای درستحرکتکردن سازمان در مسیر طراحیشده برای آن و گرفتن تصمیمات استراتژیک از وظایف شما خواهد بود.
فارغالتحصیلان این رشته میتوانند در شرکتها و سازمانهای دولتی و نیز در شرکتهای خصوصی بهعنوان مشاور فعالیت کنند؛ فرقی هم نمیکند درون سازمان و شرکت کار کنند یا بیرون سازمان و شرکت باشند؛ این ویژگی دربارهی سازمانها و شرکتهای دولتی و خصوصی صادق است.
بهنظر شما کسانیکه میخوانند در گرایش استراتژی MBA فعالیت کنند باید چه خصوصیات و مهارتهایی داشته باشند؟
کسانی که میخواهند در گرایش استراتژی MBA فعالیت کنند حداقل باید ۱۰ ویژگی را داشته باشند:
۱. توانمندی تفکر تحلیلی و تفکر شهودی بهصورت همزمان؛ داشتن تفکر تحلیلی یعنی فرد با آماروارقام و تحلیل تصمیمگیری کند و داشتن تفکر شهودی بهاین معناست که مبتنی بر تجربه و غریزه مدیریتی و ایده به تصمیم برسند.
۲. ظرفیت تحمل ابهام. عرصهی استراتژی عرصهی ریسک و قطعیتنداشتن است؛ فرد باید توانایی کنارآمدن با ابهام و دنیای متلاطم و تصمیمگیری در این شرایط را داشته باشد.
۳. سرسختی زیاد. چه در حوزهی استراتژی و چه در حوزهی اجرای استراتژی این عرصه پر از موانع و سختیهاست. فردی که در این زمینه کار میکند باید سرسخت داشته باشد و دنبال نتایج زود و سریع نباشد.
۴. درک زیاد از اقتصاد سیاسی جامعه.
۵. توانمندی ارتباطات مؤثر. بخش بزرگی از مدیریت استراتژی به شنوایی مؤثر و مذاکرهی مؤثر و قدرت اقناع و اجماعآفرینی است.
۶. تسلط به ابزارها و تکنیکهای تحلیل و حل مسئله.
۷. توانایی تفکر استراتژیک؛ منظور از تفکر استراتژیک آن است که فرد توانایی تشخیص موضوعات استراتژیک و عملیاتی را داشته باشد؛ فرد باید عوامل کلیدی موفقیت را از عوامل عمومی موفقیت تمییز دهد و نگاهی از بالا و وسیع داشته باشد.
۸. داشتن سواد مالی. توانایی بودجهریزی و تخصیص منابع و بررسی صورتهای مالی از مهمترین مسائل درزمینهی استراتژی است.
۹. درک درست از مفهوم مدیریت استراتژی. متأسفانه درکی که از مدیریت استراتژی وجود دارد قدیمی و بهقولی «کتابی» است. درک فعلی فرایند را تحلیلی و گامبهگام میبیند که درواقع اینطور نیست.
۱۰. فهم درست از نقشآفرینی یک مشاور یا کارشناس استراتژی.
فایل صوتی مصاحبه با دکتر لشکربلوکی درمورد گرایش استراتژی MBA را در اینجا بشنوید.
دپارتمان کنکور ارشد MBA کافه تدریس
سوالات متداول
حتما برای کار باید در حوزه گرایش خودمان فعال شویم؟
خیر شما باتوجه به مهارتهایی که در دوران دانشجویی کسب میکنید میتوانید در بخش های مختلف که ممکن است در حوزه گرایش شما نباشد فعال شوید.
همه گرایشها مناسب اپلای هستند؟
گرایشهایی که وابسته به فرهنگ هستند احتمال کمتری برای قبولی دارند. گرایشهایی که ریاضیاتی و فنی تر هستند مانند عملیات و مالی برای اپلای مناسبترند.
آیا با رشته MBA میتوانم کسب و کار خودم را راهاندازی کنم؟
بله یکی از جذابیتهای MBA این است که با کمک این رشته میتوانید تیمسازی کنید و به کمک آنها ایدههایی که در ذهن دارید را پیادهسازی کنید.
سلام
بنده کارشناسی مهندسی شیمی دارم و 3 سال سابقه کار در حوزه تضمین کیفیت و سیستم ها در شرکت های صنایع غذایی و دارویی دارم
میخواستم راهنمایی بفرمایید که برای رشته MBA گرایش استراتژی چه پیش نیاز هایی نیاز هست؟
آیا بنده میتونم وارد شم؟
ممنونم
باسلام
باقبولی در کنکور رشته MBA میتونید وارد این رشته بشید
محدودیتی برای رشته کارشناسی وجود ندارد
سلام وقتتون بخیر
ممنون میشم راهنمایی بفرمایید
لیسانس مهندسی معماری هستم و بیشتر از هفت سال سابقه فروش دارم، میشه ارشد رو MBA تطبیق بزنم؟ ممنون میشم راهنمایی کنید
باسلام
خیر تطبیق نمیزنن
مهاجرت با استراتژی راحتتره یا فناوری
باسلام
هردو سختی خودشون رو دارن اما فناوری کمی بهتر هست
سلام وقت شما بخیر
من دانشجوی ترم اخر کارشناسی مهندسی پزشکی هستم
امکانش هست که اگر ارشد مدیریت استراتژیک کنکور بدم مفید خواهد بود در اینده؟
باسلام
شما اگر به این رشته و کارهایی که برای آن هست علاقهمند هستید در این رشته تحصیل کنید و مفید واقع بشید
سلام ممنون از زحماتتون و مطالب بسیار مفید برای دانشجویان
میخواستم بپرسم اگر در گرایش منابع انسانی ارشد بخونیم
برای دکترا میشه به گرایش استراتژیک برگشت؟ چقد راه برامون سخت میشه در صورت امکان
باسلام
کار سختی نخواهد بود البته به دانشگاهتون هم بستگی دارد
می تونید با هماهنگی آموزش دانشگاهتون هم برای تز در این گرایش اقدام کنید تا برای دکتری کار راحتتری داشته باشید
تا حدود رتبه چند روزانه شیراز میشه آورد؟
باسلام
با رتبههای بالا ۶۰۰ هم احتمال قبولی هست ولی برای شهرستان نمشه دقيق گفت
سلام
استراتژی شیراز بهتره یا سمنان؟
باسلام
شیراز کمی بهتر هست
مطالب خیلی عالی بود ممنون
ممنون از توجه شما
سلام وقتتون بخیر
برای اپلای دکترای مدیریت استراتژیک، مدرک ارشد mba گرایش استراتژی دانشگاهی مثل دانشگاه شریف تاثیرگذارتره و یا مدرک ارشد مدیریت بازرگانی گرایش مدیریت استراتژیک دانشگاهی مثل دانشگاه تهران؟
دانشگاه شریف به دلیل داشتن اساتید قویتر و شناخته شدهتر بودن در دنیا برای اپلای بهتر هست. در کنار اون MBA هم به دلیل اینکه کیس محور هست بیشتر میتونه بهتون دید بده و پایاننامه قویتری میتونید بدید
باسلام و تشكر از مطالب مفيدتون با رتبه٢٨٠٠امكان قبولي در دانشگاه هاي روزانه يا شبانه هست؟گرايش استراتژي و مالي.
مثلا دانشگاه باهنر
با سلام خیز. تا رتبه تقریبا ۷۰۰ این امکان وجود دارد
با سلام. این گرایش MBA چه تفاوتی با رشته مدیریت استراتژیک داره؟
سلام دوست عزیز
در رشته MBA گرایش فناوری شما ابتدا کلیات مدیریت یک کسب و کار را یاد میگیرید و مقدار بیشتری روی موضوع استراتژی تمرکز میکنید ولی در رشته مدیریت استراتژیک شما صرفا روی موضوع استراتژی تمرکز دارید.
اپلای گرایش استراتژی چجوریه ؟فرصت داره؟
با سلام
گرایش استراتژی رشته MBA از لحاظ اپلای جزو رتبه های اول نیست و زمینههای مالی و عملیات و بازاریابی فرصتهای بهتری برای اپلای دارند.
تا چه رتبه ای گرایش استراتژی رو توی دانشگاه شریف میتونیم قبول شیم؟
با سلام معمولا بعد از گرایش مالی و بازاریابی این گرایش انتخاب میشود وشما با رتبه ی تا حدود چهل این گرایش را در دانشگاه شریف قبول میشوید
از بین گرایش های مالی ، استراتژی ، بازاریابی ، فناوری رشته مدیریت کسب و کار کدام گرایش برای ادامه تحصیل و همچنین بازار کار بهتر است؟
طبق تجربه گرایش مالی هم از لحاظ اپلای و هم بازار کار شرایط بهتری دارد رتبه بعدی گرایش بازاریابی است.
برای رشته MBA توی ایران کدوم دانشگاه ها بهترند.؟
با سلام
دانشگاههای شریف، تهران و امیرکبیر و در ادامه دانشگاههای خوارزمی و علامه و بهشتی و… دانشگاههای برتر در این رشته هستند.
ببخشید کارشناسی زبان انگلیسی دارم ،ادامه تحصیل در رشته MBA را پیشنهاد میکنید؟
با سلام
رشته MBA یا مدیریت کسب و کار برای کسانی که به دنیای بیزنس و حتی کارآفریتی علاقه دارند بسیار رشته مناسبی میباشد.اگر علاقهمند به این زمینهها هستید میتوانید در این رشته موفق شوید.
سلام عالی بود ولی خواهشا و لطفا و سریعا در مورد گرایش مالی MBA یه مجموعه اطلاعات و مصاحبه مفید و خفن تهیه کنین که خیلی لازمه ممنون از سایت و مطالب بسیار خوبتون
سلام دوست عزیز
بله حتما گرایش ها به ترتیب و کامل روی وبلاگ قرار میگیرند. برای گرایش مالی به زودی بعد از انجام مصاحبه با یکی از اساتید دانشگاه شریف متن و فایل صوتی در اختیارتان قرار خواهد گرفت.