۱۰ IDE و ویرایشگر کد برتر پایتون کداماند؟ ویرایشگرهای کد (Code Editors) درواقع ابزارهای سادهای هستند که به ما این امکان میدهند کد بنویسیم یا کدها را ویرایش کنیم. این ابزارها امکاناتی مانند هایلایتکردن نحو (Syntax Highlighting) و فرمتکردن کد (Code Formatting) را دارند که البته در مقایسه با IDEها سادهترند و امکاناتشان کمتر است. در ادامه این مطلب بهصورت کامل به ۱۰ IDE و ویرایشگر کد برتر پایتون (Python) پرداختهایم.
۱۰ IDE و ویرایشگر کد برتر پایتون
پایتون یکی از محبوبترین زبانها در میان برنامهنویسان سراسر جهان است، بهطوری که اگر یک تازهوارد باشیم، اولین زبانی که پیشنهاد میشود یاد بگیریم زبان پایتون است. همهی ما با اهمیت ویرایشگرهای کد (Code Editors) و IDEها برای نوشتن کد مطلع هستیم، اما انتخاب بهترین IDE یا ویرایشگر کد ممکن است آنقدرها هم آسان نباشد؛ زیرا یک IDE یا ویرایشگر کد خوب به فاکتورهای زیادی، مانند زبان برنامهنویسی، نوع پروژه، اندازهی پروژه و خیلی موارد دیگر، بستگی دارد. زبان پایتون هم از این قضیه مستثنا نیست. در این مقاله ۱۰ ویرایشگرهای کد و IDE برای زبان پایتون را معرفی میکنیم.
IDE چیست؟
IDE مخفف عبارت Integrated Development Environment است، بهمعنی محیط توسعهی یکپارچه؛ محیطی است برای نوشتن و ویرایش کد که تمامی امکانات لازم برای توسعهی نرمافزار را فراهم میکند. IDE، علاوه بر کارهایی که با ویرایشگر کد میتوان کرد، امکان اشکالزدایی (Debugging)، اجرا (Execution) و آزمایش (Test) را به برنامهنویسان میدهد که کار آنان را خیلی سادهتر میکند.
عوامل مهم برای انتخاب IDE
قبل از اینکه بخواهیم به سراغ IDE و ویرایشگر کد برتر پایتون برویم، بهتر است چند عامل مهم را بررسی کنیم.
سطح برنامهنویسیمان در چه حد است؟
- سطح تازهکار: IDLE (ویرایشگرهای آنلاین پایتون) برای کسانی که در دنیای برنامهنویسی تازهوارد هستند گزینهی مناسبی است. PyCharm هم میتواند تا حدی برای این سطح مناسب باشد، اما لازم است در بعضی موارد برای کارکردن با آن از یک شخص باتجربه کمک بگیریم.
- سطح متوسط: PyCharm، Sublime، Atom و Vs Code
- پیشرفته: PyCharm، Vim، Emacs، Sublime، Atom و Vs Code
در چه حوزهای قرار است از پایتون استفاده کنیم؟
- توسعهی وب (Web development): PyCharm Professional ، VS Code
- علم داده (Data Science): Spyder، Jupyter Notebook و PyCharm Professional
- اسکریپتینگ (Scripting): Sublime، Atom، PyCharm Community، Eclipse + PyDev
- تضمین کیفیت نرمافزار (Quality Assurance): Sublime، Atom، PyCharm Community، Jupyter Notebook
چه سیستمعاملی استفاده میکنیم؟
- لینوکس، مکاواس (Linux, macOS): PyCharm، Sublime، Atom، Vim و Jupyter
- ویندوز (Windows): Sublime، VS Code، Eclipse + PyDev، PyCharm
سختافزارمان چطور است؟
- بد: IDLE، Atom، Sublime
- خوب: PyCharm، VS Code، Eclipse + PyDev
حال که برخی از عوامل لازم برای انتخاب IDE یا مناسب برای پایتون را با هم بررسی کردیم و دیدیم که با توجه به این عوامل کدام IDEها یا میتوانند گزینهی خوبی برایمان باشند، در بخش بعد IDE و ویرایشگر کد برتر پایتون را معرفی میکنیم و هر یک را توضیح میدهیم تا بیشتر با آنها آشنا شویم.
۵ IDE و ویرایشگر کد برتر پایتون (Python)
در این بخش با ۵ IDE برتر برای کدنویسی پایتون آشنا خواهیم شد.
Pycharm
در صنعت بیشتر توسعهدهندگان از Pycharm استفاده میکنند و درواقع یکی از بهترین IDEهای موجود محسوب میشود. این IDE را شرکتی در کشور چک بهنام JetBrains ساخته است. یکی از امکانات خیلی جالبی که این IDE دارد این است که هر روز نکاتی را به کاربر میدهد تا با استفاده از آنها بفهمند با آن چطور کار کنند. این IDE دو نسخهی Community و Professional دارد که اولی مجانی، اما دومی پولی است.
برخی از امکانات این IDE از این قرار است:
- ویژگیهای اشکالزدایی (Debugging)، پروفایلینگ (Profiling)، توسعه از راه دور، تست کد، تکمیل خودکار کد، رفع سریع خطا، تشخیص خطا و ابزارهای پایگاه داده.
- پشتیبانی از تکنولوژیهای محبوب وب، فریمورکهای وب (Web Frameworks) و کتابخانههای علمی (Scientific Libraries).
Spyder
یکی دیگر از IDEهای خوب و کاربردی پایتون که متنباز است و با زبان پایتون نیز نوشته شده Spyder است. همچنین این IDE را بهنام IDE توسعهی علمی پایتون (Scientific Python Development IDE) میشناسند. Spyder را محققان داده که به کار با Matplotlib, SciPy, NumPy, Pandas, Cython, IPython, SymPy و غیره نیاز دارند استفاده میکنند. برخی از ویژگیهای خاص این IDE بهاین شرح است:
- تکمیل خودکار کد و هایلایتکردن نحو (Syntax Highlighting).
- از یک اشکالزدای (Debugger) قدرتمند برای ردیابی هر مرحله از اجرای اسکریپت (Script) استفاده میکند.
- آنالیز استاتیک داده (Statistic Code Analysis).
- امکان جستوجو و ویرایش متغیرها از رابط کاربری گرافیکی خود (GUI).
Eclipse PyDev
Eclipse یکی از IDEهای محبوب توسعهدهندگان است که البته با زبان جاوا نوشته شده است، اما میتوانیم پلاگین PyDev را نصب کنیم و بهراحتی از آن برای پایتون استفاده کنیم.
برخی از ویژگیهای این IDE از این قرار است:
- PyDev امکان استفاده از Django ، Unittest و PyLint را به کاربر میدهد.
- امکان جمعکردن کد (Code Folding) و تکمیل خودکار کد.
- هایلایتکردن نحو (Syntax Highlighting) و اشکالزدای ریموت (Remote Debugger).
- کنسول تعاملی (Interactive Console).
- امکان ایجاد پروژهی موتور برنامهی کاربردی گوگل (Google App Engine / GAE) با استفاده از پایتون.
IDLE
IDLE یک IDE متنباز (Open-source) است که خودش پایتون دارد و نیازی نیست کاربر نگران نصب و تنظیمات آن باشد. این IDE با زبان پایتون نوشته شده و سادهترین IDE است که برای تازهواردان به حوزهی کدنویسی پایتون بسیار مناسب است. IDLE برای پروژههای بزرگ خیلی مناسب نیست و بهتر است بیشتر برای تمرین استفاده شود و بعد از IDEهای پیشرفتهتر استفاده شود.
ویژگیهای این IDE از این قرار است:
- پایتون شل (Python Shell) و هلایتکردن نحو (Syntax highlighting).
- امکان استفاده از چندین پنجره (Windows) همزمان با قابلیتهایی مانند ایندنتیشن هوشمند (Smart Indentation) و تکمیل خودکار کد و غیره.
- دارای یک مفسر تعاملی است که رنگ ورودیها، خروجیها و پیام خطا با هم متفاوت است.
Wing
این IDE را Wingware ساخته و در مقایسه با باقی IDEها سادهتر، سریعتر و باثباتتر است. Wing سه نسخه مختلف دارد:
- Wing Pro که برای افراد حرفهای طراحی شده است همهی امکانات لازم را دارد و چند روز امکان استفاده رایگان را دارد، اما بعد از آن باید خریداری شود.
- Wing Personal برای دانشآموزان طراحی شده و برخی از امکانات در آن حذف شده است. این نسخه باید خریداری شود و رایگان نیست.
- Wing 101 یک نسخهی خریداریشدنی دیگر است که خیلی سادهتر از باقی نسخههاست و برای افراد مبتدی طراحی شده است.
در ادامه برخی از ویژگیهای این IDE را میبینیم:
- پردازش چندگانه multi-process)) اتوماتیک و اشکالزدایی از راه دور (Remote Debugging).
- توسعهی مبتنی بر تست (Test-driven Development) با استفاده از فریمورکهای (Frameworks) مختلفی مانند unittest، pytest، nose، doctest و Django .
- تکمیل کد خودکار که در آن خطای موجود در کد نیز مشخص میشود و میتوان هر خط را ویرایش کرد.
- توسعهی از راه دور (Remote Development).
در بخش قبل با تعدادی از معروفترین و محبوبترین IDEهای پایتون آشنا شدیم. در ادامه تعدادی از ویرایشگرهای کد پایتون (Python Code Editors) محبوب را معرفی خواهیم کرد.
۵ مورد از بهترین ویرایشگرهای کد پایتون (Python Code Editors)
در ادامه بهترین ویرایشگرهای کد پایتون را به شما معرفی کردهایم تا شما بسته به نیازمندیهای خود بتوانید از میان آنها انتخاب کنید:
Emacs
Emacs توسط Richard Stallman در سال ۱۹۷۶ خلق شد. این نرمافزار رایگان و کاملاً قابلتنظیم (Customizable) و در همهی سیستم عاملها قابلاستفاده است.
ویژگیهای مهم Emacs:
- هایلایتکردن نحو (Syntax Highlihting) بهشکلی که امکان تفکیک مؤلفههای داکیومنت، مثل کلمات کلیدی (Keywords) و نظرات (Comments)، فراهم است.
- تورفتگیها (Indentations)، خطوط جدید، فاصلهی میان کلمهها و براکتها (Brackets) اتوماتیک انجام میشود.
لازم است اشاره کنیم خالق پایتون، Guido van Rossum، Emacs را در توییتی در سال 2016، ویرایشگر کد (Code Editor) موردعلاقهی خود نامید.
Visual Studio Code
این ویرایشگر کد که مایکروسافت (Microsoft) آن را ساخته است رایگان و متنباز (Open-source) و قابلاستفاده برای برنامهنویسی با زبان پایتون است. برای اینکار باید افزونهی (Extension) محیط کار با پایتون را به آن اضافه کنیم. برخی از بهترین امکانات آن در اینجا قابلمشاهده است:
- هزاران افزونه (Extension) قابلاستفاده را از طریق وبسایت VS Code Marketplace در اختیار قرار میدهد.
- اشکالزدای (Debugger) قدرتمندی که بهوسیلهی آن کاربر میتواند کد را از طریق خود ویرایشگر اشکالزدایی (Debug) کند.
- بهراحتی قابلتنظیم (Customizable) است.
- قابلیت استفاده در چندین پلتفرم (Platform)، با چندین زبان را دارد؛ علاوهبراین امکان بازکردن چندین پنجره (Windows) بهصورت عمودی وجود دارد.
Sublime Text
این ویرایشگر کد (Code Editor) را یک مهندس گوگل (Google)، با زبان C++ و پایتون خلق کرده است. Sublime Text سرعت خوبی دارد و بهراحتی قابلتنظیم (Customizable) است تا بتوانیم کاملاً یک محیط مناسب برای اجرای کدهای پایتون را داشته باشیم.
برخی از ویژگیهای Sublime Text عبارتاند از:
- پلاگین API مبتنی بر پایتون (Python-based plugin API)
- هایلایتکردن نحو (Syntax Highlighting) و امکان ویرایش همزمان چندین قسمت با انتخاب همهی آنها
- کارایی بسیار خوب
- اجرای پالت دستور (Command Palette) که از کاربر ورودی متنی دریافت میکند.
Atom
Atom یک ویرایشگر کد (Code Editor) متنباز (Open-source) قابلاستفاده در همهی پلتفرمهاست که بر اساس یک فریمورک گیتهاب (GitHub) بهنام Electron ساخته شده است. Atom بهراحتی قابلتنظیم است و با استفاده از افزونهها (Extension)، امکان ایجاد محیط برنامهنویسی پایتون وجود دارد.
برخی از ویژگیهای خوب Atom از این قرار است:
- امکان استفاده از بستههای شخص ثالث (Third-party Packages) را میدهد.
- حجم کم، تکمیل خودکار هوشمند، پشتیبانی چندزبانه و هایلایت نحو (Syntax Highlighting) عالی
- دارای چندین تم (Theme)
Vim
Vim یک ویرایشگر متن (Text Editor) متنباز (Open-source) و قابلاستفاده برای همهی پلتفرمهاست (Platforms) که بهطور پیشفرض روی سیستمهای macOS و Unix نصب است، اما برای ویندوز (Windows) به نصب نیاز دارد. Vim با اضافهکردن پلاگینهای (plugins) مرتبط و تنظیمات لازم به یک محیط توسعه به زبان پایتون تبدیل میشود.
برخی از ویژگیهای Vim:
- ثبات بالا و حجم کم
- پلاگینهای قابلاستفاده برای هایلایتکردن نحو (Syntax Highlighting)، تکمیل خودکار کد، اشکالزدایی (Debugging) و کارهای مشابه
- قابلیت بازگشت چندسحطی (Multi-level undo)
- قدرت جستوجو و جایگزینی (Replace) بسیار قدرتمند
جمعبندی مطالب دربارهی IDE و ویرایشگر کد برتر پایتون
در این مطلب چند IDE و ویرایشگر کد برتر پایتون و ویژگیهای هر یک را بررسی کردیم. همهی گزینههایی که معرفی شد از بهترینها هستند و بسیار محبوب و مورداستفاده توسعهدهندگان پایتون، اما برای انتخاب بهترین گزینه برای پروژه یا هدفی که داریم، بهتر است مواردی مانند سطح برنامهنویسی، حوزهای که میخواهیم در آن از پایتون استفاده کنیم، قدرت سختافزارمان و سیستمعاملی را که استفاده میکنیم در نظر بگیریم.
با کافهتدریس علم داده را آسان بیاموزید!
کافهتدریس، با استفاده از پلتفرم جامع ۳۶۰ درجهای آموزشی و بهرهگرفتن از بهترین استادان، کلاسهای آنلاین جامع علم داده را برگزار میکند. علاوه بر کلاسهای آنلاین، شما با شرکت در دورههای علم داده کافهتدریس به ویدئوهای آموزشی دسترسی دارید و میتوانید بهصورت منظم در وبینارهای رایگان آموزشی شرکت کنید.
کلاسهای آنلاین علم داده کافهتدریس بر مبنای کار کارگاهی و عملی بر مبنای پروژههای واقعی دنیای دیتاساینس بر پا میشود.
برای آشنایی با جزئیات کلاس آنلاین علم داده کافهتدریس و همینطور مشاوره رایگان درباره مسیر یادگیری در این کلاسها روی این لینک کلیک کنید: