بازار کار رشته مدیریت همچنان در ایران جذابیتهای زیادی دارد. رشته مدیریت یکی از رشتههای پرطرفدار و پر داوطلب در دنیا و ایران است. معمولاً داوطلبان قبل از کنکور و در هنگام انتخاب رشته سؤالات زیادی در مورد بازار کار رشته مدیریت دارند. حقوق رشته مدیریت در ایران چقدر است؟ بازار کار مدیریت صنعتی بهتر است یا مدیریت مالی؟ با توجه به ظرفیت پایین مدیریت مالی بازار کار آن هم همینقدر جذاب است؟ بازار کار رشته مدیریت دولتی در شرکتهای خصوصی چطور است؟ در این مطلب دربارهی بازار کار رشته مدیریت و حقوق رشته مدیریت و گرایشهای آن بهصورت کامل صحبت کردهایم.
رشته مدیریت
قبل از اینکه به بازار کار رشته مدیریت بپردازیم، بد نیست کمی درمورد مدیریت بیشتر بدانیم. همهچیز از تعریف این کلمه ششحرفی شروع میشود. مدیریت عبارت است از فرایند بهکارگیری کارا و اثربخش منابع مادی و انسانی زیر نظام ارزشی پذیرفتهشدهی آن جامعه، با عنایت به اصولی چون برنامهریزی، سازماندهی، بسیج منابع و امکانات، هدایت و کنترل و نظارت بر اساس هدفهای ازپیشتعیینشده. همانطور که از تعریف مشخص است، مدیریت خوب یا بد میتواند بر کل فرایند تأثیر بگذارد و دقیقاً به همین دلیل است که این رشته در جهان اهمیت بسیار زیادی دارد.
هرقدر خط تولید خوب کار کند، ولی فرایند تأمین مواد اولیه درست نباشد، احتمالاً تولید محصولات کاهش پیدا میکند، تعداد مشتریان ناراضی بیشتر میشود و کمکم یک کسبوکار از بین میرود. این صرفاً یک مثال در یک قسمت یک کوچک بود. مدیریت را میتوان در تمامی ابعاد زندگی شخصی تا یک کسبوکار بزرگ به کار برد.
توضیحات پویا محمدپور: بعد از کنکور چطور وارد بازار کار بشم؟
اهمیت مدیریت
امروزه مدیریت را مهمترین مؤلفهی تأثیرگذار بر رشد یا شکست کسبوکارها میدانند. یک ایدهی بکر و عالی، اگر بهخوبی مدیریت نشود، ممکن است حتی تا مرحلهی پیادهسازی هم پیش نرود و برعکس، یک ایدهی تکراری، اگر به شیوهی جدید و خوب مدیریت شود، میتواند کسبوکار متفاوت و درخشانی خلق کند.
هیچ خط تولیدی بدون مدیریت کار نمیکند. هیچ سازمانی بدون مدیریت سرپا نمیماند. نیروی انسانی، اگر مدیریت نشود، کارایی و بهرهوری بالایی نخواهند داشت. پس دنیا بدون مدیریت، نهتنها یکچیزی کم دارد، قابلتصور نیست.
مهارتهای رشته مدیریت
چه مهارتی لازم است تا یک مدیر واقعاً مدیر محسوب شود؟ این رشته ذاتاً چند مهارت را دربرمیگیرد.
اولاً مدیر باید بتواند شرایط موجود را «تحلیل» کند. هیچکسی نمیتواند بدون درک شرایط موجود، سازمان را بهسمت شرایط ایدهآل ببرد؛ بنابراین مدیر باید تحلیلگر باشد.
«هدفگذاری و برنامهریزی» بخش بعدی مدیریت است. مدیر باید ما را از نقطهی A به نقطهی B ببرد؛ پس اولاً باید نقطهی B را بهخوبی تعریف و سپس بتواند برای رسیدن به آن مسیر برنامهریزی کند.
یکی از منابع موجود هر سازمان نیروی انسانی است. طبیعتاً مدیر باید «مهارت رهبری» خوبی داشته باشد که این نیروی انسانی را هدایت کند.
«مهارتهای ارتباطی» هم بخش جدانشدنی رشتهی مدیریت است. در مقاله مهمترین مهارتهای مدیریت، مهارتهای تاثیرگذار در رشته مدیریت را به طور کامل بررسی کردیم.
بازار کار رشته مدیریت بازرگانی
شاید بتوان گفت مدیریت بازرگانی پرطرفدارترین رشتهی مدیریت، چه در میان داوطلبان و چه در بازار کار، است. این رشته در تمامی دنیا، ازجمله در ایران، بازار مناسبی دارد.
متقاضیان این رشته در طیف وسیعی از مشاغل میتوانند کار کنند و به همین دلیل، کمتر از دیگر رشتهها با نبود کار مواجه میشوند. دانشآموختگان این رشته میتوانند نیازهای بازار را شناسایی و برای آن پاسخی پیدا کنند و سیستمهای فروش و بازاریابی مناسبی برای محصولات پیادهسازی کنند.
شاید بتوان اینطور گفت که هر سازمانی که ارزشی ارائه میکند به دانشآموختگان این گرایش از مدیریت نیاز دارد.
دانشجویان رشتهی مدیریت بازرگانی در جایگاه مدیر فروش، مدیر تبلیغات، مدیر بازاریابی دیجیتال و غیره مشغول به کار هستند. فرصتهای شغلی این رشته به سازمانهای دولتی یا خصوصی کوچک و بزرگ محدود نمیشود و تقریباً در هر سازمانی جایی برای این رشته وجود دارد.
بازار کار رشته مدیریت دولتی
شاید اگر بگوییم مجموعهی مدیریت هنوز نتوانسته است جایگاه واقعی این رشته را در بازار کار و برای کارفرما تعریف کند، پربیراه نگفتهایم. اکثر دانشآموختگان این گرایش از مدیریت در مشاغل دولتی و سازمانهای خدمات عمومی مشغولبهکار میشوند، اما این گرایش خیلی گستردهتر است. بازار کار رشته مدیریت دولتی در سازمانهای خصوصی بهخصوص سازمانهای کوچک و متوسط تعریف چندانی ندارد.
دانشآموختگان این رشته میتوانند در مشاغلی مانند امور مالی، منابع انسانی، روابط عمومی، برنامهریزی بودجه و البته در سمتهای شغلی دولتی هم مشغولبهکار شوند.
بازار کار رشته مدیریت صنعتی
شاید اگر تفاوت رشتهی مدیریت صنعتی با مهندسی صنایع کمی واضحتر برای همهی مدیران تعریف میشد، این رشته بازار بسیار بزرگتری میداشت. مدیران صنعتی وظیفهی افزایش راندمان یک واحد را دارند.
رشتهی مدیریت صنعتی تنوع خوبی از مشاغل را شامل میشود، از مدیریت پروژه گرفته تا مباحث کنترل کیفیت.
در بازار کار فعلی دانشآموختگان این رشته با مهندسان صنایع مقایسه میشوند و طبیعتاً فرصتهای شغلی میان این دو رشته تقسیم میشود.
شاخههای مختلف این گرایش، مانند کنترل پروژه، از مشاغل پردرآمد هستند و با داشتن کمی تجربه و دانش نرمافزاری میتوانید درآمد بسیار خوبی از این رشته کسب کنید. درصورتیکه سابقه کار خوبی داشته باشید و مهارتهای مرتبط را یاد بگیرید، بازار کار رشته مدیریت صنعتی میتواند جذاب باشد و درآمد بالایی کسب کنید. بازار کار رشته مدیریت صنعتی در گرایشهای مدیریت تولید، مدیریت عملیات و مدیریت پروژه خوب است.
بازار کار رشته مدیریت مالی
هر جایی که جریان مالی وجود دارد، مدیر مالی هم خواهد بود. مدیریت مالی، درست مانند مدیر داخلی یا مدیر بازاریابی، برای یک سازمان لازم و ضروری است. یک مدیر مالی، علاوه بر نظارت بر جریانهای درآمد و هزینه، باید منابع سازمان را طوری مدیریت کند که سازمان بتواند در جهت اهدافش قدم بردارد.
هنوز مدیریت مالی با حسابداری اشتباه گرفته میشود. این در حالی است که حسابداری یکی از ابزار و بخش کوچکی از مدیریت مالی سازمان است.
بازار کار رشته مدیریت مالی این روزها خوب است و مدیران مالی معمولاً درآمد بالایی در سازمانها دارند. به دلیل محدودیت ظرفیت پذیرش دانشگاهها در این رشته، فارغ التحصیلان کمی هم وارد بازار کار میشوند و به همین دلیل بازار کار رشته مدیریت مالی رقابت کمتری دارد.
بازار کار رشته مدیریت منابع انسانی
در عصر رقابتی بازار اهمیت نیروی انسانی برای کسبوکارهای ایرانی خیلی بیشتر از قبل درک شده است. نیروی انسانی هر سازمان مهمترین بخش آن شناخته میشود؛ این امر از ضرورت رشتهی مدیریت منابع انسانی نشان دارد.
تقریباً تمامی مباحث مربوط به نیروی انسانی به بخش منابع انسانی مربوط است. فرایند جذب و استخدام، آموزش نیروی کار، سیستم دستمزد و پاداش، بیمه، ایجاد فضای کاری مناسب و غیره از مهمترین وظایف بخش منابع انسانی است. مدیر منابع انسانی وظیفه هدایت تیم منایع انسانی را دارد که جایگاه شغلی حساسی محسوب میشود.
بازار کار مدیریت منابع انسانی، به نسبت سالهای گذشته، وضعیت بسیار بهتری را تجربه میکند. در صورت داشتن چند سال سابقهی کار، این گرایش درآمد مناسبی را برایتان خواهد داشت.
بازار کار رشته مدیریت فناوری اطلاعات
اگر به دنبال بازار کار مناسب در رشته فناوری اطلاعات هستید، از بدو شروع تحصیل، مهارتهای فنی خود را افزایش دهید. فناوری اطلاعات بخش جدانشدنی بسیاری از کسبوکارهای عصر تکنولوژی است.
بهجرئت میتوان گفت هیچ سازمانی را پیدا نمیکنید که بدون فناوری بتواند کار کند. مدیران فناوری اطلاعات، علاوه بر دانش مدیریتی، با مباحث فنی هم آشنا هستند و به همین دلیل، میتوانند ماند پلی میان مدیران عالی و تیم مهندسی عمل کنند.
اگر این گرایش را انتخاب کردید، مهارتهای فنی و دانش مدیریتی خود را بالا ببرید تا فرصتهای شغلی شما به کارشناس پشتیبانی محدود نشود.
بازار کار رشته مدیریت کارآفرینی
کمی عجیب است کسی در رشتهی کارآفرینی تحصیل کند و خود به دنبال بازار کار باشد. اصولاً درک رشته کارآفرینی برای دانشآموختگان نگرش جدیدی را به وجود میآورد که کسبوکارهای جدیدی خلق کنند یا در فرایند شکلگیری کسبوکارهای دیگر همکاری کنند.
این رشته معمولاً مشاوران و مدرسان خوبی در زمینهی کارآفرینی پرورش میدهد. گرایش مدیریت کارآفرینی کاملاً با خلاقیت و نوآوری عجین است.
بازار کار رشته مدیریت تکنولوژی
نگاهی گذرا به شاخههای گرایش مدیریت تکنولوژی ماهیت و اهمیت این گرایش را برای ما فهمیدنیتر میکند.
شاخههای گرایش مدیریت تکنولوژی عبارتاند از انتقال تکنولوژی، سیاستهای تحقیق و توسعه، استراتژیهای توسعهی صنعتی و نوآوری تکنولوژی.
مدیران این گرایش وظیفهی خلق، پیادهسازی یا انتقال تکنولوژی به سازمان را دارند. مدیران این رشته باید عاشق درک و پیشبینی تکنولوژی و به دنبال راههایی برای استفاده از تکنولوژی در مسیر اهداف سازمان باشند.
مشاغل حوزهی فناوری اطلاعات همیشه برای بازار سنتی کمی مبهم هستند، اما هرقدر فناوری بیشتر پیشرفت کند و سازمانها بیشتر با این مفاهیم درگیر شوند، این مشاغل هم رشد بیشتری خواهند داشت.
رشتههای مجموعهی مدیریت طیف وسیعی از مشاغل را شامل میشوند و البته متقاضیان زیادی هم در این رشته رقابت میکنند.
اگر به دنبال آیندهی شغلی متفاوتی هستید، مهارتهای کاربردی را به دانش مدیریتی خود اضافه کنید تا دانش کسبشده در محیط آکادمیک عمیقتر شوند.
حقوق رشته مدیریت در ایران
معمولاً فارغالتحصیلان رشتههای مدیریت ممکن است در مشاغل سطح کارشناس و کارشناس ارشد مشغول فعالیت شوند اما اگر با چند سال سابقه کار خود را به جایگاه مدیریت یک بخش برسانید شرایط درآمدی خیلی بیشتری را تجربه خواهید کرد. در گزارشی که وبسایت کاریابی جاب ویژن منتشر کرد، طبق نظرسنجی از افراد حاضر در این سایت شرایط درامدی برخی از مشاغل به صورت جدول زیر است. این گزارش براساس نظرسنجی از ۱۰۰ هزار نفر منتشر شده است.
توجه داشته باشید که این مبالغ برای جایگاه مدیر است؛ کارشناسان و کارشناسان ارشد ارقام کمتری دریافت میکنند. حقوق رشته مدیریت در تهران به این صورت است:
سمت شغلی | میانگین درآمد ماهانه |
مدیر مالی | ۴۵ میلیون تومان |
مدیر بازاریابی و فروش | ۴۳ میلیون تومان |
مدیر صنعتی (پروژه، تولید و…) | ۴۰ میلیون تومان |
مدیر لجستیک و انبارداری | ۳۱ میلیون تومان |
مدیر بازرگانی | ۳۹ میلیون تومان |
مدیر منابع انسانی | ۳۷ میلیون تومان |
مدیر داخلی | ۲۵ میلیون تومان |
مدیر محصول (senior) | ۴۵ میلیون تومان |
عوامل تاثیرگذار در حقوق درشته مدیریت
باید این نکته را در نظر گرفت که حقوق رشته مدیریت با توجه به اندازه سازمان، شهر، جایگاه شغلی، میزان سابقه کار و… ممکن است متفاوت باشد. این اعداد بهطور میانگین است و درآمد بسیاری از مدیران جامعه از این رقم بیشتر است. به طور مثال در همین گزارش میتوان مشاهده کرد که مدیران بازاریابی ارقام بالای ۸۰ میلیون تومان هم دریافت میکنند. این مورد برای همه رشتههای مدیریت صادق است و درآمد چند برابر میانگین ذکرشده اصلاً دور از انتظار نیست. درصورتیکه در این رشته تحصیل میکنید حتماً مهارتهای خود را افزایش دهید و رزومه قویتری بسازید. هرچقدر رزومه بهتر و سابقه کار بیشتری داشته باشید درآمد هم به نسبت آن افزایش پیدا خواهد کرد.
مطالعه برای کنکور مجموعه مدیریت
همانطور که چندین بار در این مقاله تاکید کردیم، داشتن رزومه میتواند تاثیر زیادی در رقم درآمدی مدیران داشته باشد. بدون داشتن یک مدرک دانشگاهی فوق لیسانس یا دکتری، رسیدن به جایگاههای شغلی بالا کمی سخت است. درست است که مهارت هر فرد نشاندهنده میزان توانایی اوست و صرف داشتن یک مدرک شایستگی شغلی ایجاد نمیکند، اما کمتر مدیری پیدا میکنید که مدرک کارشناسی داشته باشد. بنابراین اگر قصد رسیدن به جایگاه مدیر سازمانهای بزرگ را دارید، حتما به ادامه تحصیل در این رشته فکر جدی کنید.
کلاسهای آنلاین کنکور کارشناسی ارشد و دکتری مدیریت
سوالات متداول بازار کار رشته مدیریت
۱. کدام رشته مدیریت در بازار کار بهتر است؟
این سوال پاسخ کامل و درستی ندارد. هر رشته مدیریت ماهیت متفاوتی دارد که ممکن است به شخصیت شما نزدیک یا دور باشد. از طرفی طبق میزان دستمزد مدیران در رشتههای متفاوت حتما متوجه شدید که همه رشتهها میتوانند درآمد بالایی داشته باشند. پس با توجه به ویژگیهای شخصیتی، علاقه و پیش زمینه قبلی رشته را انتخاب کنید.
۲. بازار کار رشته مدیریت بازرگانی برای خانمها چطور است؟
با توجه به گستردگی رشته مدیریت بازرگانی و فرصتهای شغلی زیادی که این رشته دارد، انتخاب رشته مدیریت بازرگانی برای خانمها هیچ محدودیتی ندارد و میتوان گفت بازار خوبی برای خانمها وجود دارد.
۳. رقم حقوق رشته مدیریت در ایران تابع چه عواملی است؟
سطح تحصیلات، مهارتها، تجربه و رزومه کاری، شهر، حوزه کاری سازمان و ابعاد سازمان میتواند میزان حقوق این رشته را تغییر دهد.
سلام ، من کارشناسی مترجمی زبان انگلیسی دارم، اما ارشد نمیخوام زبان ادامه بدم و بین چند رشته گیج شدم، حقوق بینالملل ، حسابداری ، مدیریت بازرگانی و یا ادامه زبان انگلیسی ، میخواستم بدونم اگر بجای من باشین چه چیزی رو انتخاب میکنین ، از همه نظر .
سلام. من از بازار کار رشتههایی که گفتین اطلاعی ندارم که بتونم پیشنهادی داشته باشم. در مورد مدیریت بازرگانی اگه بخواین باید سوال بپرسین که بتونم کمکی کنم.
من مدیریت بازرگانی خوندم و از همون موقع که قبول شدم، کم کم کارآموزی و یاد گرفتن مهارت رو شروع کردم. الان بعد از 2 سال از تموم شدن درسم هیچ مشکلی از نظر شرایط کاری ندارم و تو یه شرکت نسبتا بزرگ دارم کار میکنم. هرچی که قبول میشین همزمان شروع کنین به یاد گرفتن مهارتهای اون حوزه
مدیریت مالی همونقدری که بازار کار خوبی داره قبولی سختی هم داره ظرفیت این رشته خیلی خیلی کمه
فکر کنم بازار مدیریت بازرگانی بهتر از بقیهس. به خاطر اینکه تو حوزهها و پوزیشنهای شغلی متنوع میتونه کار کنه
به نظرم تو این شرایط اقتصادی بازار کار باید اولین و مهمترین معیار انتخاب رشته باشه. بخصوص برای ما که دیگه کارشنسی نیستیم
بازار کار رشته مدیریت بازرگانی بهتره یا حسابداری؟
اول اینکه شرایط بازار کار به رزومه و توانایی شما بستگی داره. ممکنه یه کارشناس ارشد مدیریت با رزومه ضعیف نتونه کار مناسبی پیدا کنه ولی یه رزومه قوی باعث بشه همون فرد هیچوقت مشکل کار نداشته باشه. اما بطور کلی فارغ التحصیلای رشته مدیریت پوزیشنهای شغلی متنوعتری دارن و جای بیشتری برای انتخاب وجود داره. مثلا یه کارشناس ارشد بازرگانی اگه بخواد تو حوزه بازاریابی دیجیتال کار کنه از مدیر بازاریابی دیجیتال گرفته تا کارشناس سئو و تولد محتوا و… میتونه فعالیت کنه. پوزیشنهای زیادی هستن که یه فارغ التحصیل رشته مدیریت میتونه خودش رو توش جا بده درحالی که رشته حسابداری اینطور نیست.
هر جایی که جریان مالی وجود دارد، مدیر مالی هم خواهد بود. بازار کار رشته مدیریت از این نظر اهمیت زیادی دارد. مدیریت مالی، درست مانند مدیر داخلی یا مدیر بازاریابی، برای یک سازمان لازم و ضروری است. یک مدیر مالی، علاوه بر نظارت بر جریانهای درآمد و هزینه، باید منابع سازمان را طوری مدیریت کند که سازمان بتواند در جهت اهدافش قدم بردارد.
هنوز مدیریت مالی با حسابداری اشتباه گرفته میشود. این درحالی است که حسابداری یکی از ابزار و بخش کوچکی از مدیریت مالی سازمان است
حسابداری بخش کوچکی از مدیریت مالی سازمان و همینطور یکی از ابزارهای مدیریت مالی می باشد. به عبارتی می توان گفت مدیر مالی با استفاده از ابزار حسابداری به نظارت بر جریان های درآمد و هزینه می پردازد.